3 tips til mindre støj og bedre akustik på kontoret

På langt de fleste arbejdspladser er der ikke lukkede kontorer, men i stedet åbne kontorlandskaber eller såkaldte storrumskontorer med god plads til vidensdeling og samarbejde. Disse kontorer understøtter det moderne arbejdsliv, men der fører desværre også nogle ulemper med sig. Èn af de største ulemper er støjen fra både maskiner, mennesker, telefoner og lignende. Støj kan mindske effektiviteten markant, idet den bidrager til unødige forstyrrelser – og det kan i værste fald føre til hovedpine og endda stress, hvis der er tale om vedvarende støj. Vi har derfor her samlet 3 tips til at nedsætte støjniveauet og undgå forstyrrelser i storrumskontoret.

Indret med omtanke

Når kontoret skal indrettes, bør der tænkes nøje over, hvordan de forskellige ansatte skal placeres i forhold til hinanden. Det nytter nemlig ingenting at en arbejdsgruppe, der skal have mange samtaler bliver placeret lige op af medarbejdere, der har mange koncentrationskrævende opgaver. Det vil uden tvivl skabe konflikter. Det er derfor altid en god idé at kortlægge de forskellige medarbejdere arbejdsopgaver, så man altid er sikker på at placere de rette medarbejdere tæt på hinanden – og endnu vigtigere, de rette medarbejdere væk fra hinanden.

Lydsvage maskiner

Det er ikke kun de ansatte, der støjer. Det er i høj grad også elektronikken i form af summen, hakken og bippen dagen lang. Elektronikken er heldigvis ikke mere højlydt end medarbejderne i dag som de var engang, men det betyder ikke, at elektronikken ligefrem er lydløs. Der findes dog heldigvis i dag alt fra kopimaskiner, scannere og printere, der stort set ikke larmer. Hvis denne elektronik er placeret tæt på medarbejdere, kan det være en rigtig god investering.

Lydabsorbenter

Lydabsorbenter er som navnet måske antyder diverse muligheder for at absorbere den irriterende støj på kontoret. Der findes her mange forskellige muligheder, og hvilke, der passer bedst, kommer naturligvis an på rummets størrelse, indretning og antal medarbejdere. Én mulighed er at lydabsorbere loftet. Loftet er den største sammenhængende flade i rummet, og det kan reducere en del støj, når der installeres akustikplader i loftet. Derudover kan det også være en god idé at installere akustikplader på væggene. Det har generelt en god effekt overordnet set, men det kan gøre meget for støjen i rummet, når der investeres i f.eks. skærm- og akustikvægge. På den måde kan rummet opdeles lidt, enten mellem de enkelte medarbejdere eller de enkelte afdelinger, alt efter hvor støjen naturligvis kommer fra. Skærm- og akustikvægge kan desuden også bidrage til at medarbejderne ikke forstyrres af hinanden, da de i så fald ikke kan se hinanden.