Afslapning er vigtig for din mentale sundhed

Er du typen, der får dårlig samvittighed over at tage en middagslur eller se 3 afsnit af din yndlingsserie i træk? Så bør du måske ændre din indstilling og acceptere, at afslapning ikke bare er helt normalt, men faktisk gavnligt for dit mentale helbred.

Mange bruger i dette sammenhæng bilens motor som en metafor. Forestil dig en motor, som drøner afsted med 180 km/t for fuld fart. Denne motor vil blive ophedet, slidt hurtigere og til sidst gå i stykker. Kørte den i stedet i forskellige gear og fik lov at hvile fra tid til anden, vil den holde længere. Det er det samme for vi mennesker og vores motor. Både den fysiske og mentale.

Afslapning er forskelligt

Det er vigtigt at forstå, at afslapning ikke er ”en ting”. Afslapning kan være vidt forskelligt fra person til person. Nogle vil finde stor lykke i at forkæle sig med at tilberede noget lækkert Hereford oksekød & Angus oksekød, mens andre vil nyde at ligge i et boblebad eller aktivere en bonuskode til bookmaker og fordrive tiden online.

Afslapningen er nemlig en hviletilstand, som skaber ændringer i vores følelsesmæssige og fysiologiske velbefindende.

Fysiologisk set skaber vores følelser og oplevelse af stress forskellige reaktioner. Det kan være højere hjertebanken, svedeture, udbrændthed etc. Mentalt er der mere tale om adfærd ift. tankemylder, angst, følelses-rutsjebaner, søvnmangel og lignende symptomer.

Samlet set kan mangel på afslapning – og følelsen af stress – samlet set betyde, at man får problemer på både fysisk og psykisk plan.

Afslapning handler om distance

Mangel på afslapning viser sig ofte, når vi glemmer at skabe distance til omgivelsernes eller opgavernes krav til os.

Disse aktiverer krop og sind, og tvinger os til at arbejde i et højere gear. Får vi ikke brudt det arbejdspres, så er vi retur ved motor metaforen, hvor den slides op hurtigere og går i stykker.

Det er derfor vigtigt, at man får brudt fornemmelsen af at skulle præstere i et omfang. Der skal skabes distance, og det kan man heldigvis træne sig god til.

Du kan f.eks. øve dig i at øge din opmærksomhed og blive opmærksom på stress og mangel på afslapning. Dernæst kan du træne din vejrtrækning og fokusere på ind- og udåndinger i en række minutter.  Tænk samtidig beroligende tanker – evt. støttet af et lydspor med guidet meditation eller beroligende lyde.

Efterhånden vil du blive bedre til at slappe af, og selv udnytte korte pauser til at få styr på tanker og følelser.

Husk ligeledes at god søvn er vigtig for at opnå mere mental og fysisk balance i livet.