Bedre livskvalitet

Der findes mange bud på, hvordan man kan forbedre livskvaliteten, herunder hvordan man mindsker stress i det daglige og får en sundere hverdag. Der bliver tit talt om det hele menneske. Men vejen dertil er individuel. Mange oplever, at et døgn på 24 timer ikke er tilstrækkeligt pga. arbejde, skole, børn, fritidsaktiviteter, og hvad der nu ellers måtte være, samtidig med at man også skal have den daglige dosis af søvn. Det medfører en rutinepræget hverdag med mangel på overskud i det daglige til at fordybe sig i sine interesser og sine nærmeste.

Den digitale tidsalder

I takt med den teknologiske transformation bliver mere og mere arbejde digitalt og udføres foran en computerskærm. Med det formål at effektivisere arbejdsprocesser og optimere kommunikation på tværs af tidszoner og landegrænser. På den måde kommer mennesker tættere og tættere på hinanden, men i stedet for at fremelske den faktiske nærhed, mener nogle, at den bidrager til det stik modsatte.

Det er ikke kun på arbejdet, at smartphones, gadgets og diverse digitale innovationer fylder. I hjemmet fylder iPads, PlayStations, Netflix og telefoner mere og mere, da måden, hvorpå børn og voksne underholder sig selv i dag, har ændret sig markant. For nogle er det deres måde at stresse af på og koble af fra en travl hverdag på, da det kræver en minimal indsats. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men hvis det er hverdag, kan det gå ud over intimitet og de sociale relationer, der danner grundlaget for livskvalitet. Det sociale samvær og måden, vi er sociale på, er fundamental i den menneskelige behovspyramide. Derfor er det en god idé at gentænke, hvilke aktiviteter der er omdrejningspunktet i den relationsskabende interaktion. Men hvad skal man så lave?

Stress af med håndværk, og forbedr din livskvalitet

Mange har oplevet en stigende livsglæde ved at mindske tiden foran diverse skærme. De føler, at det har givet dem bedre og mere meningsfuldt samvær med deres familie og venner. Det skaber en tættere og dybere relation, når distraktioner fra diverse enheder ikke forstyrrer samværet og den aktivitet, man er fælles om. Mange har fundet denne fordybelse i håndarbejde og madlavning, som er aktiviteter, hvor man kan bruge hjernen og sin kreative evner til at udtrykke sig i samspil med andre. Ud over at det er sjovt og lærerigt, skaber det en tilfredshedsfølelse at levere et stykke arbejde, man fysisk kan se og føle.

På samme måde kan man med fordel fordybe sit samvær med andre om hjemmelavet håndværk og gør-det-selv projekter. For mange – specielt unge mennesker – er det dog meget fjernt at være sammen med sine venner på denne måde. De fleste ejer slet ikke værktøj, og man får nogle, man kender, typisk af ældre generation, til at lave gør-det-selv tingene for sig. Og mange af dem har slet ikke haft værktøj i hånden siden sløjd i 5. klasse, så hvor starter man lige? Profillageret har værktøj til de erfarne og uprøvede og et varesortiment til de store og små projekter, så der er noget for enhver.