De mest almindelige synsproblemer – og hvordan du kan forebygge dem

Vi kan alle blive ramt af synsproblemer – store som små – og det er derfor godt at kende symptomerne og hvordan vi kan forebygge dem, hvis det skulle ske. Vi har derfor samlet de mest almindelige synsproblemer og hvordan du kan forebygge dem.

Hvis du synes, at det er blevet sværere at læse bøger, aviser eller endda læse på din smartphone eller tablet, så er du ikke den eneste. Synet begynder nemlig at ændre sig i starten af 40’erne, idet øjets linse bliver mindre fleksibel og gør det sværere at fokusere. Udviklingen sker over en lang periode, og det er derfor ikke nemt at kæde sammen med synsproblemer. Det er dog lige netop det, der er tale om. Hvis du oplever dette, har du i langt de fleste tilfælde blot brug for læsebriller, så du endnu engang kan fokusere på din bog, avisen eller hvad du ellers gerne vil læse.

Hvis du oplever hovedpine og trætte øjne efter arbejdsdagen foran computerskærmen, så er det nok på tide, at du får fat i skærmbriller. Synsproblemer foran computeren og fysisk ubehag kan nemlig nedsætte din arbejdsglæde markant – og det kan du undgå ved at bruge skærmbriller, når du sidder foran computeren.

Hvis du oplever, at du ikke kan fokusere på genstande tæt på, men kan se genstande tydeligt på lang afstand, er du sandsynligvis langsynet. Det er en meget almindelig øjensygdom, som kan korrigeres med både briller og kontaktlinser med plusstyrke.

Hvis du i stedet oplever, at du ikke kan fokusere på genstande langt væk, men kan se genstande tydeligt på kort afstand, er du sandsynligvis nærsynet. Det er også en meget almindelig øjensygdom, som kan korrigeres med briller og kontaktlinser med minusstyrke.

Hvis du oplever problemer med at se og færdes i mørket, så lider du sandsynligvis af mørke- eller natteblindhed. Det kan i nogle tilfælde skyldes en øjensygdom, og du bør i så fald få det undersøgt hos en optiker. Det kan dog også skyldes ændringer i synet med alderen, og i så fald bør du få tjekket op på, om du stadig har den rette styrke i dine briller eller kontaktlinser.

Hvis du generelt oplever problemer med dit syn, som ikke helt passer i ovenstående kasser, så kan det være at du lider af bygningsfejl, dvs. medfødte uregelmæssigheder, der kan give nedsat synsevne. Langt de fleste mennesker er født med en grad af bygningsfejl, og heldigvis kan langt de fleste bygningsfejl korrigeres med både briller og kontaktlinser.

Hvis du oplever nogle af disse synsproblemer, bør du tage et smut forbi en optiker, f.eks. denne optiker i Fredericia, for at få tjekket dit syn.