læsning

Få hjælp til ordblindhed

Rigtig mange mennesker har vanskeligheder med læsningen. Ofte er det fra barnsben, at læsningen har forårsaget problemer.

Derfor er det rigtig godt at få tjekket, om det faktisk er ordblindhed, der er på spil – gerne så tidligt som muligt.

Om det er så ordblindhed eller stærke læsevanskeligheder, kan læseundervisning være en rigtig god løsning. Det giver nemlig bedre fremtidsudsigter at have styr på sin stavning og læsning.

For det handler om at være omstillingsparat på arbejdsmarkedet nu og i fremtiden, hvor danskfærdigheder er fuldstændigt nødvendige. I hvilket arbejde kommer du ikke til at skulle læse?

Dig eller dit barn

Er det dig, der trænger til endelig at få tjekket, om du er ordblind, eller er det dit barn eller måske en ven? Ligegyldigt hvad, er det rart at få tjekket og have styr på.

Du kan godt leve et liv som ordblind, uden at få konstateret det, men ofte er kampen med sproget meget sej. Med læseundervisning kan det blive mere overskueligt. De dele, der volder problemer, kan blive styrket.

Derfor er det en stor force at turde tage tyren ved hornene og gøre noget ved problemet. Nogle mennesker tror (fejlagtigt), at de er ordblinde. Hvorfor det kan blive en undskyld for at undgå læsning.

Men i mange tilfælde vil det faktisk være læsevanskeligheder, der kan styrkes betydeligt. Så om det er dig eller dit barn, så er der bestemt håb forude, hvis I gør noget ved problemet.

Hvis dit barn så er bliver konstateret ordblind, vil det kunne gøre skolegangen noget lettere. Da kan dit barn nemlig få specialundervisning og f.eks. længere eksamenstid. Det kan gøre skoledagen noget mere behagelig at tage del i.

Et forløb med læseundervisning kan gøre underværker

Med det nævnt kommer de styrkede kompetencer selvfølgelig ikke bare ved at få konstateret ordblindhed eller ej. Det kommer med læseundervisning. Det kommer af at gøre en indsats for at styrke udgangspunktet.

Der kan gøres rigtig meget, ligegyldigt hvor tung begyndelsen så er. Det kræver selvfølgelig vilje og gåpåmod, og så kræver det en læseundervisning, hvor problemets rod bliver undersøgt.

Hvor er det vanskelighederne især befinder sig, og hvordan kan de hjælpes på vej.

Det kræver en del tålmodighed som forælder til et barn, der er ordblind. Det kan være så frustrerende, når læsningen bare ikke går som ønsket.

Men det bedste for dit barns fremtid er at blive ved med at prøve læsningen sammen og f.eks. at undersøge, hvad der er læserundervisningstilbud.

Styrk kompetencer til fremtiden

At være ordblind betyder ikke, at en akademisk fremtid er fuldstændig udelukket. Der findes mange ordblinde, der lever et arbejdsliv, hvor deres sprogfærdigheder er nødvendige.

Fordi de har lært strategier og redskaber, der gør sproget lettere at manøvrerer i. Det er selvfølgelig kommet ud af stærk træning fra god og effektiv læseundervisning.

Er dit barn ordblind vil han/hun formentlig stadig have svært ved at kunne følge gennemsnittet til eksamenerne – selv med god læseundervisning. For det er en kamp at blive god til især skriftsproget som ordblind, men det bliver aldrig bedre, hvis der ikke bliver gjort noget ved det – og helst i en ung alder.