Få professionel hjælp og rådgivning til et misbrug

Et misbrug er ikke et problem går over af sig selv. Et misbrug er et behandlingskrævende problem og der findes en misbruger i mange danske familier, virksomheder og hjem. Rigtig mange mener at en misbruger af enten alkohol eller stoffer er en af dem man ser på bænken, gadehjørnet, i parkerne eller andre steder i byen. Men det er meget langt fra sandheden, for disse mennesker udgør kun en lille procentdel af alle de misbrugere der findes i Danmark. Langt de fleste med misbrug af enten stoffer eller alkohol er nemlig ”helt almindelige” mennesker med familie, arbejde og på mange måder et almindeligt liv.

Så mange drikker for meget?

Det gennemsnitlige alkoholforbrug (2018) for voksne danskere (+15 år) er 9,1 liter ren alkohol per år svarende til knap 2 genstande dagligt.

I en rapport fra sundhedsstyrelsen om danskernes alkoholvaner fra 2008 skønnes det, at:

  • 860.000 danskere drikker over genstandsgrænserne

  • 585.000 har et skadeligt forbrug

  • 140.000 er alkoholafhængige

Disse tal er faktisk lidt skræmmende og det er derfor nok meget realistisk at mange danskere vil udvikle et misbrug eller en afhængighed gennem årene. Man ved også fra forskning at alkoholisme og afhængighed kan være arveligt gennem generne.

Det gælder om at bryde den negative kurve med misbrug

Genforskning – herunder tvillingestudier – tyder på, at sygdommen kan være arvelig, og at man derigennem kan være mere disponeret i forhold til at udvikle og aktivere sygdommen.

En genetisk prædisposition kan betyde, at du har op til 4 gange så stor sandsynlighed for at udvikle sygdommen. Så helt uretfærdigt kan du altså have et større eller mindre anlæg for at udvikle sygdommen alkoholisme eller afhængighed.

Dertil er der også den sociale arv som også spiller en rigtig stor rolle her. Forskning har blandt vist at børn der bor med forældre, som har et højt alkoholforbrug, selv starter i en tidligere alder end normalt, med at drikke alkohol og spiritus.

Cirka 50% af alkoholafhængighed skyldes genetik, ifølge forskere.

Få professionel misbrugsbehandling

Et alkohol- eller stofmisbrug vil aldrig gå over af sig selv, og desværre findes der flere misbrugere i Danmark, som aldrig får hjælp, end dem der rent faktisk gør det.

For langt de fleste dem som kommer i behandling, har misbruget ofte stået på i 10 til 15 år eller mere. Når et misbrug har stået på så længe, vil det sjældent være nok med en samtale eller to om ugen. Det kan simpelthen ikke gøre det og langt de fleste vil opleve tilbagefald efter tilbagefald. Der er behov for mere behandling.

Det vil derfor være en klar fordel at vælge en intensiv misbrugsbehandling med samtaler, terapi, undervisning, selvudviklingsopgaver og gerne mere. Der findes mange muligheder i Danmark her og A Misbrugsbehandling i København er en af dem. De tilbyder en ambulant behandling, hvor man fortsat kan bo hjemme og passe sit arbejde, hvilket der kan være mange fordele ved.

”Det allervigtigste er at få hjælp, for et misbrug går ud over hele familien”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *