Guide: 3 råd til eksamensangsten

Kender du det? Du skal til eksamen, men klappen går ned, altid bliver sort og du kan ikke tænke optimalt? Det er ikke bare ubehageligt, det er også virkelig uhensigtsmæssigt, fordi det netop er til eksamen, man skal bruge hjernen.

Eksamensangst er helt almindeligt, hvorfor der også findes råd for, hvordan man kan tackle den. Vi har fundet 3 af de bedste råd til dig! Der er naturligvis forskel på, om din eksamensangst omhandler en mundtlig eller skriftlig eksamen. Vi har samlet lidt råd til begge slags!

Systematisér din studietid

Hvis du sidder med eksamensangst over en skriftlig eksamen, så føler du dig måske presset af, at du ikke kan komme ordentligt i gang med eksamen. Mange der døjer med eksamensangst, oplever nemlig, at angsten er værst, når man skal i gang med arbejdet og ikke så meget, når først man er gået i gang.

Hvis det er en problemstilling, du kan nikke anerkendende “ja” til, så er du med garanti en af dem, der kan få rigtig meget ud af at systematisere din studietid.

Der er mange forskellige måder at systematisere ens studietid på. Nogle oplever stor effekt af at studere meget koncentreret i en time – hvor der eventuelt sættes en timer på – hvorefter der slappes af i et kvarter – og så fortsat.

 

Prøv samtaleterapi

Dette råd fungerer både til eksamensangst over mundtlige – såvel som skriftlige – eksamener: Afhjælp eksamensangst gennem samtaleterapi. I samtaleterapi sidder man over for en professionel terapeut, som hjælper én med at klarlægge, hvad det er, der fremprovokerer angsten, og hvordan denne kan tackles mest hensigtsmæssigt.

Når man rammes af angsten, så forstyrres hjernen, så den ikke kan tænke optimalt. Det gør den, fordi angsten bilder kroppen ind, at man er i livsfare. Det sætter et alarmberedskab i gang, så blodet strømmer til musklerne. Det er en form for urinstinkt, der overtager hjernen og gør kroppen “klar til kamp”.

 

Skriv din angst ned

Ting fylder nogle gang mindre i hovedet, hvis vi får dem ned på papir. Det kan derfor være en god idé at sætte sig med en kugle og et stykke papir og begynde at skrive ens tanker ned. Nogle gange opdager man også, at man har en frygt, man ikke har været helt klar over. Andre gange opdager man, hvor irrationelt ens angst er.