Husk at give dig selv plads til at sørge, når du mister en kær

Når du mister nogen, du holder af, er det meget vigtigt, at du husker at give dig selv plads til at sørge. Sorg er en helt naturlig reaktion, som vi får, hvis vi mister nogen eller noget, som bærer stor betydning i vores liv – og måske har indflydelse på den måde, vi forstår os selv på.

nogle af livets helt store reaktioner med sorg kommer, når vi mister et nært familiemedlem eller en livslang ven. I sådanne tilfælde vil sorgen altid melde sig, men den kan vise sig meget forskelligt fra person til person. Nogle vil være meget kede af det, mens andre kan opleve pludselige vredesudbrud eller måske endda have fysiske symptomer, hvilket for eksempel kunne være manglende appetit eller problemer med at sove.

Ser man på det rent psykisk, er det følelsesmæssigt typisk chok, angst, vrede, ensomhed og fortvivlelse, der melder sig, mens man også kan opleve at sine tanker løber løbsk, man har hukommelsesbesvær, mangler sin sædvanlige koncentration eller får tanker om meningsløshed i livet.

Socialt kan det også blive mere vanskeligt at håndtere sorgen. Man vil typisk have lettere til tårer, ligesom man kan opleve, at man bliver lettere irriteret eller aggressiv. Måske man ligefrem trækker sig helt fra sit normale sociale liv – i hvert fald for en periode.

For heldigvis lækker tiden alle sår – også den, der består af sorg. Det sker, fordi man efterhånden får bearbejdet dødsfaldet og vænner sig til den nye virkelighed. Dertil er de fleste af os så heldige, at vi kan hente stor støtte i vores netværk, hvor venner og familie står klar til at hjælpe os.

Det er naturligvis også vigtigt, at man giver sig selv plads til at sørge. Derfor er det en god ide at for eksempel søge hjælp fra en bedemand, når der skal planlægges begravelse, ligesom man kan huske at få hjælp fra andre personer med praktiske opgaver som at lukke bankkonti, afsættet dødsboet og alle de mange andre opgaver, der vil indtræffe.

Udsigten for fremtiden vil dog altid være, at den kaotiske og intense sorg fratager sig, og man til sidst kommer sig, så man er sig selv igen, kan passe sit liv og sit arbejde – og kan fokusere på de gode minder, selv om tabet altid vil være en del af en.