Hvor sundt kan det lige være at vandre Caminoen? Fordele og ulemper

Det kan være, at du har hørt iværksætteren Jesper Buch udtale noget i stil med: Gør dig selv en tjeneste og gå Caminoen. Her bliver der henvist til den populære pilgrimsrute Camino Frances, der starter i Frankrig, men som egentlig primært strækker sig på tværs af Nordspanien.

I dagens artikel har vi haft fat i et par Camino eksperter, der kommer med deres besyv på, hvor sundt det lige kan være at gå Caminoen for både krop og sjæl.

Der er tusindvis af holdninger til, hvor sundt det kan være at gå og motionere. Der er også mange holdninger til om man burde gå 10.000 skridt om dagen, eller om det burde være mere eller mindre. Grunden til de mange holdninger er selvfølgelig, at alle mennesker er individer, der har vidt forskellige behov.

Hvad kan man få ud af at vandre en Camino på 800 km?

Til at udforme denne artikel har vi haft to garvede eksperter med fra hjemmesiden Caminoking.dk – Ud fra mange erfaringer har de set diverse fordele og ulemper ved at vandre 800 km på 26 dage. Det skal lige understreges, at de ikke har nogen form for sundhedsfaglig baggrund. Derfor bliver artiklens indhold udelukkende udformet på baggrund af egne erfaringer. 

Når man vandrer 800 kilometer på 26 dage svarer det cikra til, at man i gennemsnit går 30 kilometer om dagen. 

Det står nærmest skrevet i stjernerne, at den spanske befolkning skal ud at vandre på en Camino mindst en gang i deres liv. Treden med at vandre er også stigende hjemme i Danmark, som får flere og flere vandreruter etableret i forlængelse af Camino de Santiago netværket. 

Der kan være rigtig mange fordele og ulemper ved at tage ud at rejse og udfolde sig fysisk, og vi har prøvet at inddele det i to seperater kapitler, hvis man er interesseret i at vide mere om, hvilke følger det kan have ved at vandre 800 kilometer på en måneds tid.

Det der kan være en fordel for nogen kan hurtigt blive en ulempe for andre. Vi har set overvægtige tabe sig til en ny og forbedret livsstil, og vi har set nogle blive decideret undervægtige. Nogle får sundere fødder mens andre får en hælspore eller ondt i knæet. Nogle får en stærkere ryg mens andre får ondt i ryggen. Det er nogle af de ting der kan ske, når man dyrker noget dedikeret. Hvis kroppen og sjælen er klar til udfordringerne kan det skabe en positiv spiral, men der er selvfølgelig altid en risici, når man drager mod nye eventyr.

Som Bilbo Baggins engang sagde til Frodo: “It’s a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.”

Når man går Caminoen kan man løse mange af sine problemer ved at gå dem væk. Når du drager ud på rejsen kan der nemt ske noget magisk for både fysikken og isærdeleshed ens mentalitet. Dette sker dog først, når man virkelig bliver udfordet, og dette er noget man skal gøre op med sig selv, før man kan få udbytte af de fordele der kan være ved Caminoen.

5 Fordele ved at vandre Caminoen

Vi har lavet en liste med fem fordele ved at vandre Caminoen. Man kunne hurtigt nævne mange flere, men vi har listet de fem mest hyppige vi kunne komme på. Vi understreger igen, at vi ikke har en sundhedsfaglig baggrund, og derfor med rette ikke nævner alle de livsstilssygdomme man næsten kan tænke sig til, at man kan komme til livs ved at vandre 30 kilometer om dagen.

#1 Styrker din fysik

Vi gik i gennemsnit 30 km og dagen i 26 dage og oplevede ekstreme forbedringer i vores fysisk. Det samme gjorde sig gældende for vores pilgrimsvenner, som vi fulgtes med det meste af ruten. Nogle af de ting vi kunne mærke og se var bl.a.

  • Store vægttab
  • Sundere fødder
  • En stærkere core

#2 Kan hjælpe dig med vægttab

Når man laver noget, der er så ekstremt ift. hvad man er van til, så kan man hurtigt se forbedringer. Vi kom fra stillesiddende kontorjobs, men bibeholdte den sunde livsstil vi tog med os fra Caminoen. I nogle tilfælde ser vi folk der taber sig helt op til 15-20 kg. Caminoen kan altså med andre ord være en fantastisk rejseform, hvis man prøver at tabe sig.

#3 Du møder en masse spændende mennesker

Det bedste ved Caminoen var uden sammenligning de spændende mennesker man mødte fra hele verden. Man tænker måske, at dette ikke decideret har noget med sundhed at gøre, men efter syv år og et par pandemier, så er det super dejligt stadig at være i kontakt med de fantastiske mennesker man mødte på Caminoen. Nogle er selvfølgelig mere heldige end andre med dette, og man skal nogle gange give lidt af sig selv før man kan få af andre.

#4 Øger din tålmodighed

Man siger, at tålmodighed er en dyd. Hvem vil ikke gerne være mere tålmodig i den moderne hverdag? Det kan eksempelvis være, at man engang synes, at syv kilometer var langt væk? Måske tog man bussen gennem Københavns gader og stræder, men efter en Camino er der flere der finder ud af, at det kan være meget mere givende på mange områder at gå de små syv kilometer. Det kan også være, at man lærer at fordybe sig i en god bog eller at lægge mobiltelefonen fra sig istedet for alt det stress og jag, som en hverdag normalt ellers kan byde på. 

#5 The Spirit of the Camino

En kort sætning der bliver nævnt på Caminoen i flæng er: The Spirit of the Camino. Der opstår mange magiske ting på Caminoen, og hvis man ikke kan eller vil analysere dem i dybde, ja så siger man bare den lille sætning. Det kan nogle gange være, at det går op for folk, hvordan en minimalistisk hverdag kan påvirke ens krop og sjæl på måder, som man ikke har oplevet derhjemme. Folk kan stråle af lykke efter en virkelig hård dag, og det kunne måske have noget med samvær og endofiner at gøre, men man bruger blot udtrykket The Spirit of the Camino.

3 ulemper ved at vandre Caminoen

Da vi er store tilhængere af Caminoen, så kan vi ikke lide at snakke om ulemperne ved at gå ruterne. Vi har dog oplevet mange andre, der ikke har haft de samme fantastiske oplevelser som os selv, og derfor ved vi godt, at Caminoen ikke altid er en dans på roser. Nogen opgiver hurtigt håbet, og gennemfører slet ikke særlig meget af turen. Så kan det selvfølgelig være svært at give en vurdering på, hvor sundt det lige kan være at vandre en Camino. Vi har dog set tre ulemper for nogle af de pilgrimsfæller vi gik hele turen med.

#1 Det kan give dig skade

En skade størstedelen oplever er vabler. Hvis man ikke passer på, kan man dog komme meget mere til skade end dette. Caminoen kan være en stor fysisk udfordring for mange. Man starter med at gå over bjergpasser Pyrenærerne. Hertil kommer det, an man vandrer i støvler og terræn man muligvis ikke er van til, imens man bærer på en rygsæk, der i mange tilfælde vejer over 10 kg. 

Derfor ser vi mange, der enten får ryg- eller knæproblemer på turen, og man kan generelt passe på skader. Det kan aldrig undgås, og vi kan kun igen referere til det tidligere Bilbo Baggins citat vi skrev længere oppe i artiklen.

#2 Du finder ikke det du søger

Rigtig mange går Caminoen med et bestemt formål. De har måske hørt, at ruten kan noget magisk, som vi også har beskrevet længere oppe. Vi har oplevet, at folk kommer der for at tænke dybe tanke og komme af med problemer de har derhjemme. Desværre er det ikke altid sådan, at en fantastisk oplevelse kan kurere alle sår. Det er trist at se pilgrimsfæller, der ikke fandt det de søgte og tage fortvivlet hjem. Ikke desto mindre sker dette for en masse.

#3 Post Camino Depression

Et udtryk der er blevet meget almindeligt er Post Festival Depression. Det er et begreb der omhandler, at man er deprimeret når man kommer hjem til hverdagen efter en oplevelse, hvor man har været omgivet af venner, fest og farver. Det samme sker faktisk for mange, når de kommer hjem fra Caminoen. Man er lige blevet van til at have spændende mennesker omkring sig konstant, sove i samme rum med dem, være fysisk aktiv, og have et mål at gå efter hver dag. I de fleste tilfælde skal folk vende hjem til den hverdag, som de i første omgang prøvede at flygte fra, og hvis man ikke fandt det man søgte, så kan det være utrolig svært at vende hjem igen.

Man kan som sagt nævne en masse fordele og ulemper ved at gå Caminoen, og især nok til kommer til folks genrelle sundhed og velbefindende. Vi håber, at du fik noget positivt ud af at læse vores reflekterende artikel. Tusind tak fordi du læste med og Buen Camino.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.