Kapok

Kapok er både et økologisk og allergivenligt materiale. Hvad anvendes det til?

Kapok er egentligt både navnet på et træ, men også navnet på de fibre, som findes i kapok-træets frugter. I dag er det, efter en længere pause, blevet populært at bruge kapok-fibrene i forskellige situationer.

Selve træet finder man kun i nogle af de mest eksotiske lokationer i hele verdenen. Det vokser vildt i Asien, Østafrika og sågar Sydamerika i nogle af regionens regnskove.

Og træerne er faktisk også et syn i sig selv, da de sagtens kan blive over 60 meter høje. Når frugten er modne på træet, åbnes de, og de hvide fibre kan ses. Men hvad kan de egentligt bruges til?

Kapok i sengetøjet

En af de allermest populære måder, som man kan bruge kapok på, er i sengetøj – generelt set er fibrene fra frugten ekstremt populære som fyld i alle mulige applikationer. Kapok bliver gerne brugt i både puder og dyner af flere årsager. En af de helt store er, hvordan fibrene er med til at afvise vand. Hvis man kobler dette sammen med den måde, som kapok reflekterer varme på, så får man sengetøj, som man simpelthen ikke sveder i.

Derudover er det ekstremt populært hos allergikere. Det er fordi, at kapok som et stof er antibakterielt, mens eksempelvis støvmider simpelthen ikke kan komme ned i stoffet og formere sig.

Til sidst er det værd at nævne, at stoffet også er rigtigt til børn. Når især yngre børn skal sove, kan varmen være meget svær at holde til. Derfor er det rigtigt godt, at fyldet her slet ikke absorberer så meget varme som andre stoffer. Så sover mange børn pludseligt rigtigt sødt!

Tøjdyr med kapok

Når det bruges som fyld, så er det ikke kun i sengetøj, at vi finder kapok. I tøjdyr er det også nogle gange set, at kapok-fibre udnyttes. Det er blandt andet fordi, som nævnt tidligere, at kapok er et stof, som er rigtigt godt til for eksempel børn med allergier. Så kan de have deres yndlingsbamse med dem overalt!

Derudover har kapok dog også den sjove egenskab, at det ”springer”. Når man trykker på stoffet, så hopper det nærmest tilbage til dig. Det er der mange børn, især de yngste, som synes er rigtigt sjovt, og det gør det også nemmere for dem at lege med tøjdyret.

Redningsveste fyldt med kapok

Det er i dag ikke det mest populære valg, men der findes stadig redningsveste, som bliver fyldt med kapok. Dette er blandt andet fordi, at det, som nævnt, er et vandafvisende stof.

Det er dog også et helt vildt let stof. Det betyder, at det flyder meget bedre end eksempelvis kork, som man ellers ofte bruger. Det har også vist sig, at stoffet kan støtte op til 30 gange dets egen vægt. Det gør det til et helt fantastisk stof at putte i redningsveste, fordi nærmest alle kan bruge det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *