Latter er sundt

Latter er sundt – derfor skal du grine ofte og længe

Mange kan nikke genkendende til den rare følelse, der spreder sig i hele kroppen, når man har haft et grineflip. Måske har man set noget sjovt i fjernsynet elle hørt en sjov vittighed fra ens ven eller kollega. Eller måske har man set noget sjovt ske på gaden. Uanset hvad, føler man sig afslappet, glad, let, og blodet bruser rundt i kroppen. At grine har mange helbredsmæssige fordele.

Vores livssyn har stor indflydelse på vores sundhed

Der er mange gode grunde til at grine, og vi bør gøre det så ofte og så længe som muligt. Det er nemlig sundt at få grinet igennem. Når man vil leve et sundt liv, kan man komme langt med sund og varieret kost, rigelige mængder motion og søvn. Men latter er ligeledes en faktor, der er med til at booste ens sundhed.

Forskning viser, med stor enighed, at vores mentale sindstilstand har afgørende betydning for vores livskvalitet. Vores sundhed kommer i høj grad an på, hvordan vi har det. Negativitet, stress, vrede, sorg, glæde, livssyn og humor er derfor alle faktorer, der har stor indflydelse på vores helbred. Med et positivt livssyn kan man klare mere, og man er i stand til at overskue flere ting, og se tingene i et større perspektiv. Dermed er det lettere at komme over nogle af de udfordringer, der uden tvivl vil opstå i livet. Humor har også stor betydning. Hvis man er i stand til at se tingene på humoristisk vis, og grine selv i de mest pressede situationer, kan det være et redskab til at håndtere dem på, og komme lettere igennem dem. Man kommer langt med en vittighed i en krisesituation.

Hvad får dig til at grine?

At grine er en fordel for vores sundhed. Man kan mærke det med det samme, når man bryder ud i latter. Det er en reaktion i hele kroppen, hvor man løsner op, og føler sig let og afslappet. Når man griner, udløses der endorfiner i kroppen, som giver en øjeblikkelig lykkefølelse. Hvis man griner ofte, har det også direkte sundhedsmæssige fordele på længere sigt, som f.eks. et bedre immunforsvar, forbedret fordøjelse, bedre blodomløb, m.m. Man vil opleve mindre stress og en generel forbedret livskvalitet.

Så det er bare om at komme i gang med at grine. Det er dog meget individuelt, hvad man mener er sjovt. Nogle mennesker har desuden mere humor end andre. Det kan være at den ultimative måde at få grint igennem på, er ved at ses med ens nærmeste venner. Det kan også være, at man får grint ved at se sjove serier eller komedier. Måske kan man lide at se sjove videoer online, eller høre og læse gode vittigheder. Nogle nyder at se standup eller andre former for liveshows.

Man kan også få lattercoaching, hvor man bruger latter som et terapeutisk redskab. Det kan både være individuelt eller i grupper, og i nogle tilfælde kan man lære at grine af ens største problemer, og dermed få dem gjort mindre og mere overskuelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *