Så vigtig er din mentale sundhed
At have et godt mentalt helbred er lige så vigtigt, som at have et godt fysisk helbred. Mental sundhed er, når du føler du trives, og kan håndtere udfordringer i dagligdagen og kan håndtere lettere stress, uden at gå helt ned. Hvis dit mentale helbred er godt, er du ikke kun fri for psykisk sygdom. Du har også et godt mentalt overskud og er i stand til at udvikle dig og klare hverdagens udfordringer. At have et dårligt mentalt helbred, påvirker i høj grad vores hverdag og kan ende med at gøre os syge.
Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort Den nationale sundhedsprofil, som giver et billede af danskernes sundhed, både mentalt og fysisk. Her viste tallene, at der blandt danskerne i løbet af de sidste 7 år er en stigning på 3,2% i andelen af personer med et dårligt mentalt helbred. Blandt disse personer, er flere kvinder end mænd ramt af dårligt mentalt helbred, og særligt unge kvinder rammes af dårligt mentalt helbred.
Der er dog stor forskel på graden af dårligt mentalt helbred. Det er meget almindeligt, at man i korte perioder kan føle sig nedtrykt eller ulykkelig, men hvis det bliver over en længere periode, er det vigtigt at få gjort noget ved det. Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, er der blandt andet risiko for at begynde at udvise selvskadende adfærd. Hvis du oplever at være deprimeret, nedtrykt eller ulykkelig over en længere periode, er det vigtigt at søge lægehjælp.
Mistrivsel kan blandt andet også skyldes, at man har en personlighedsforstyrrelse. Den mest almindelige personlighedsforstyrrelse er kaldet borderline. Hvis man har borderline, er man ofte usikker på, hvem man selv er, og de fleste føler en form for indre tomhed. De fleste med borderline handler ofte impulsivt og har meget svingende følelser. Læs mere om borderline her. Hvis man lider af borderline eller døjer med andre psykiske lidelser, er det vigtigt at komme i behandling for dette. Hvis ikke, er det umuligt at opnå en god mental sundhed. Hvis man har et dårligt mentalt helbred, har det en meget negativ påvirkning på vores livskvalitet og livsglæde, og derfor er den rette behandling altafgørende for, at vi kan få det godt igen.