Sådan kan du selv forebygge stress

NB! Denne artikel er skrevet i samarbejde med Lifework, som tilbyder Stressbehandling i Odense.

Stress er kaldt en folkesygdom, en livsstilssygdom og manifesterer sig ofte over en lang periode med sygemelding, hvilket tilmed har et langt efterspil, da vi nødig skulle rammes af stress igen, inden vi er helt fri for det.

Kroppen går dog ikke ned med stress fra den ene dag til den anden. Faktisk sender den mange signaler for netop at fortælle dig, at der er noget skidt under opsejling.

Du kan forebygge stress

Ofte er der sammenhæng mellem vores arbejdsliv og stressdiagnosen. Som mennesker kan vi dog selv være med til at forebygge stress ved at tage bestemte forholdsregler i vores daglige arbejde. Husk følgende råd for at undgå stress på din arbejdsplads.

  1. Du skal planlægge din dag, så der er plads til uventede opgaver og indspark. Skriv dine opgaver ned på et stykke papir eller i en blok, og læg så en plan for det, du skal nå – velvidende at der er plads, hvis din chef eller kollegaer dukker op med en akut opgave.
  2. Sørg for at have en klar prioritet over dine opgaver. Inddel dem evt. efter deres vigtighed, men lad være med at give alle en høj prioritet. Husk desuden at fravælge opgaver, du ikke har den faglige viden til at løse. Det er helt okay at sige nej, faktisk gør du dig selv en bjørnetjeneste, hvis du accepterer opgaver, der er uden for dine kompetenceområder.
  3. Brug dine kollegaer. Det er helt i orden at spørge efter hjælp. Tænk blot på alle de gange, dine kollegaer sikkert har gjort selvsamme. Vi arbejder for at nå virksomhedens mål i fællesskab. Dine kollegaer er der altid, og husk også at bruge dem for deres menneskelige kvalifikationer. Tal med dem, hvis der er noget, der går dig på eller giver stress. Har du en god leder, skal denne person selvfølgelig også bruges.
  4. Ros dig selv. Og husk at fokuser på alle de ting, du har udrettet. Hvis du kan fokusere på det, du ikke når, stresser du dig unødvendigt. Husk at der også skal være arbejde til i morgen.

Er ovenstående allerede for sent? Så husk at tale med en professionel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *