Sådan klassificeres atleternes handicap til de Paralympiske Lege

De Paralympiske Lege er det største idrætsstævne for handicappede atleter. Det er klassifikationssystemet, der er grundstenen for hele handicapidrætten, og det er den, der gør det muligt at klassificere atleterne.

Klassificeringerne

Det er IPC, der har indført reglerne for klassifikationerne inden for alle de paralympiske idrætsgrene. Hver idrætsgren har deres egne klassifikationer, og det er derved at man bestemmer, hvilken klasse atleterne hører til inden for sporten.

De ti handicap-kategorier

  1. Nedsat muskelkraft. Reducerede kræfter genereret af muskler eller muskelgrupper, kan forekomme i en legemsdel eller den nederste halvdel af kroppen, som er forårsaget af for eksempel rygmarvsskader, rygmarvsbrok eller polio.
  2. Nedsat bevægelighed. Bevægeligheden i et eller flere led er permanent reduceret.
  3. Manglende lemmer. Helt eller delvist manglende lemmer, enten fra fødsel eller efter et traume eller sygdom.
  4. Forskellig benlængde. Enten fra fødsel eller som følge af et traume.
  5. Kort statur. Reduceret ståhøjde grundet anormale knogledimensioner i øvre og nedre lemmer eller krop.
  6. Hypertoni. Forøget muskelspænding og nedsat evne til at strække musklerne.
  7. Ataksi. Manglende muskelkoordination, der fører til alvorlig funktionshæmning, udvidede blodkar i huden, og luftvejsinfektioner eller neurologiske lidelser.
  8. Spasticitet, athetosis eller andre typer af lammelser. Karakteriseret ved manglende balance, ukontrollerede bevægelser og besvær ved at opretholde en symmetrisk statur som følge af neurologiske lidelser.
  9. Synshandicap. Synet er påvirket af enten en forringelse af øjets struktur, optiske nerveveje eller den del af hjernen, der styrer synet.
  10. Mental retardering. En begrænsning af den intellektuelle funktion og adaptive adfærd som har en effekt på de konceptuelle, sociale og praktiske adaptive færdigheder, der opstod før en alder af 18 år.

Forkert klassificering kan have konsekvenser

Klassifikationsprocessen bliver udført af et hold bestående af en læge, fysioterapeut og sportsteknisk personale, som ofte agerer som trænere. Udvælgelsen bliver baseret på data og mange års analyser. Det er vigtigt, da der er forskel på graden af handicap inden for hver enkel klassifikationsklasse. Hvilket betyder, at alle atleterne også kategoriseres inden for graden af handicap og ikke kun deres type af handicap. Hvis atleterne klassificeres forkert, så kan det have konsekvenser for deres vinderchancer, og dermed deres chance for at tage guld med hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *