mand-sress

Sådan reagerer særligt mænd på stress

Nok lever vi, angiveligt eller i hvert fald ifølge flere store undersøgelser, i et af verdens lykkeligste samfund. Flere år i streg er danskerne blevet kåret til at være nogle af klodens gladeste mennesker, sideløbende hermed går flere og flere ned med stress. Hvordan hænger det sammen? Og hvordan reagerer især mænd på stress? Det kan du læse mere om i de næste afsnit.

Glad men stresset

Lykke måles ud fra en lang række parametre. En af grundende til at vi her i Danmark scorer højt på lykke-skalaen, er at vi har et statsligt sikkerhedsnet. Vi bor i en velfærdsstat, hvor alle har ret til gratis lægehjælp og hospitals indlæggelse etc. Vi har også en hjælpende hånd i samfundet, hvis vi mister vores job eller bliver ramt af alvorlig sygdom. Desuden har vi ret til et helt års barsel og behøver grundet vores placering på kloden ikke frygte alvorlige naturkatastrofer.

Som parallel her til bor vi også i et af verdens dyreste lande. Det stiller store krav til vores indtjening, særligt fordi vi betaler så meget i skat, som vi gør. Især mænd måler ofte deres succes med deres lønindtægt og titel på en arbejdsplads, det kan give en føleles af aldrig helt at være god nok. Mænd er desuden typisk lidt mere materialistisk anlagt en kvinder, og vil gerne have en lækker bil og et stort huse at vise frem.

Desuden er mange større danske arbejdspladser enormt konkurrenceprægede, hvor det handler om at yde mest, arbejde til sent uden brok, have rundsave på albuerne og kæmpe sig vej til toppen – et arbejdsliv der kan være svært at balancere, hvis man også har en familie, man skal finde tid til.

Mænd og stress

Som sagt reagerer vi alle grundlæggende forskelligt på stress. Men hvor det kvindelig køn måske er bedre til at tale om deres følelser, og på den måde når at gribe det i opløbet inden det går helt galt, giver mange mænd først op, når de ligger helt ned. Det betyder, at man kan være nået ned i et meget dybt hul, inden man reelt indrømmer, at man er stressramt.  For mange, både mænd som kvinder, er stress og det at indrømme man reelt har stress, nemlig fortsat et stort tabu.

Flere mænd anser det ganske enkelt som en falliterklæring, at skulle sygemeldes grundet stress. Måske ligger det i kønnets natur? Mænd er biologisk lige siden urtiden blevet lagret til at skulle være familiens forsøger, den stærke, den solide støtte og ham man altid kan stole på. Det er derfor meget imod mange mænds natur, at skulle erklære sig for psykisk syg eller belastet, som stress jo er. Det er et nedlerlag, som de fleste mænd slet ikke kan kapere – særligt ikke hvis det betyder, at kvinden i hjemmet så pludselig må tage over og blive hovedforsørger.

Lige gyldigt hvilken form for stress man er ramt af, så handler det om at mærke efter og gribe det i opløbet, inden man rammer bunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *