Søvn er vigtigere end du tror – hvad forstyrer din søvn?

Søvn er vigtigt for at kunne fungere i hverdagen. De fleste ved, hvordan det er, hvis man får for lidt søvn – eller en dårlig søvn. Det giver dårligt humør, og man har svært ved at huske og koncentrere sig. Man får også mindre tålmodighed, har sværere ved at overskue hverdagen og bliver mere opfaren. Alt efter problemet er der heldigvis hjælp og hente.

 

Søvn fylder en stor del i livet

Det kommer nok ikke som en overraskelse for mange, at man tilbringer omkring en tredjedel af livet sovende i en seng. I hvert fald hvis man sover de anbefalede 8 timer om natten, hvilket rigtig mange af os gør- det siger derfor også nærmest sig selv, at det har en ret stor betydning for vores krop, hvordan vores seng er. Forestil dig at du skulle sidde på en stol i 8 timer hver dag, hvor du faktisk ikke sad særligt godt. Det ville du givetvis rimelig hurtig blive træt af.

Alligevel er der rigtig mange, der underprioriterer deres seng, og ikke tænker så meget over, at det er meget forskelligt hvilket en slags seng din krop har brug for. Nogle har brug for en madres der er blød, mens andre foretrækker en hård. Det absolut vigtigste, når det kommer til at vælge imellem senge, er at ryggen har det godt. Ligger man som man skal med ryggen, så skal resten nok følge med.

 

Søvn er VIGTIGT

Søvn er vigtigt både for krop og sjæl. En god nats søvn kan være med til at sikre, at du fungere godt i hverdagen. Men hvad sker der hvis man bliver bliver forstyrret i sin tunge søvn? Det kan have store konsekvenser, at blive forstyrret i sin tunge søvn, særligt hvis det er gentagende. Lad os forestille og scenariet, at din partner snorker.

Ens partners snorken og søvn kan være en pestilens, men der er heldigvis råd. Første skridt til at få en bedre nattesøvn med sin partner er ved at gøre sig det klart, hvad det er, der er forstyrrende for søvnen. Når man har fundet synderen, kan man heldigvis gøre noget ved de fleste irritationsmomenter. Høje snorkelyde kan være et problem for en partner, men også for snorkeren selv.

 

Hvad skal man gøre?

Vægttab, rygestop og det at sove på siden er råd til at mindske snorken. I slemme tilfælde kan man få professionel hjælp hos sin læge. Der findes faktisk også en operation for snorken. Snorkelyden skyldes vibrationer i svælgets bløddele i forbindelse med vejrtrækning under søvn. Det anslås at op mod en tredjedel af alle voksne danskere snorker.

For nogle kan snorken være et socialt problem, hvor ægtefæller må sove hver for sig, mens søvnapnø er en tilstand der ubehandlet forårsager meget mere end bare træthed. Der er heldigvis mange behandlingsformer for snorken. Man kan få radiofrekvensbehandling af den bløde gane, fjernelse af mandler, kirurgisk ændring af den bløde gane eller radiofrekvensbehandling af tungeroden. Det er en lægelig vurdering i samarbejde med patienten, hvad der er den bedste løsning.

  • Og det er både dig og din partner der bliver glad for bedre søvn. Det er slut med sofaen.