Tandproteser er i høj grad en tillidssag – Få smilet igen!
Tandproteser er en stor hjælp for mange mennesker. Det er vigtigt, at protesen passer, og det er en længere tandteknisk arbejdsproces. Det er også vigtigt, at protesen holdes ren. Er de ting i orden, vil langt de fleste mennesker have glæde af deres hjælpemiddel.
Danskerne og deres tænder
Tandbehandlinger er langt fra lige så udbredt som botox, men flere danskere vælger at få gjort lidt ekstra for at have et perfekt smil. Mange får selvfølgelig tandbehandlinger som er nødvendige for at deres tænder ikke bliver ødelagt. Hvis du fx har en knækket tand, er det ofte nødvendigt at få en tandbehandling. Flere danskere har en dårlig mundhygeine, som ofte fører til parodentose, altså betændelse, eller huller i tænderne. Ubehandlet parodentose kan føre til, at man er nødtvunget til at få fjernet sine tænder.
Hvis man står i en situation, hvor tanden ikke er til at rede og man er tvunget til at få fjernet den eller flere, så er der heldigvis flere løsninger. Det er ikke helt optimalt at miste sine tænder, selvom det er helt naturligt, at de bliver svagere med tiden. Tandproteser er ofte løsningen i denne situation. Proteser anvendes til at erstatte manglende eller dårlige tænder i munden.
Personligt fremstillede proteser
Fælles for alle tandproteser i Lyngby er, at de altid fremstilles individuelt efter et aftryk af din mund. På denne vis sikres, at tandprotesen passer nøjagtigt til gummen og suger sig godt fast. Man vil således ikke opleve, at tandprotesen sidder løst eller føles ubehagelig.
En protese kan også sættes fast med en bøjle, som klikkes fast på en eller flere af dine naturlige tænder. En protese med en bøjle kaldes også for en delprotese eller en unitor protese. I nogle tilfælde kan man også vælge at montere tandprotesen på tryklåse. Disse kunstige tandrødder kaldes for implantater. Fordelen ved denne løsning er, at tandprotesen er mere fastsiddende, end det ellers er tilfældet. Det bliver mere og mere almindeligt at anvende tryklåse ved tandproteser.
Når det handler om et så afgørende område som munden og tænderne, et det vigtigt at finde en klinik, der sætter sig ind i dine behov, og guider en sikkert og trykt igennem processe. Mange tandlæger over hele landet samarbjder med Tandprotesehuset, som har 16 klinikker i Danmark, der lavet kunstige tænder. Det er en tandtekniker i Lyngby, som specialisere sig på området. Alle klinikker er topmoderne og råder over markedes nyeste udstyr. Hos tandprotesehuset i Lyngby er du i trygge hænder hos deres højt kvalificerede kliniske tandteknikere. De har mange års erfaring og sætter en stor ære i at lytte og forstå dig, så de kan guide og hjælpe dig på den helt rigtige måde.
Typer af proteser
Der findes mange forskellige muligheder for tandproteser og med den rigtige konsultation vejleder din tandlæge dig hvilken type, der vil være den bedste løsning for den enkeltes situation. Her er et overblik over hvilke tandproteser der findes:
Helproteser
En protese, som erstatter alle tænder i en kæbe, kaldes en helprotese. Har man helprotese i både over og underkæbe, taler man om et helsæt. Dette kaldes også et gebis i normal tale. Det er mest anvendt hos ældre, hvor større områder af tænder svækkes samtidig.
Dækprotese
En helprotese kan hvile ovenpå naturlige tandrødder og eventuelt sidde fast på disse med nogle små tryklåse. Her er tale om en dæk- eller hybridprotese.
Delproteser
En protese, som erstatter nogle tænder, kaldes for en delprotese. Hvis den er fremstillet på basis af et metalskelet, der sidder fast på de resterende tænder ved hjælp af bøjler, hedder den en unitor. Det er den mest anvendte protese iblandt danskere og bruges i alle aldre og de fleste situationer.
Obturatorprotese
Endelig har man også en obturatorprotese. Den fremstilles typisk til mennesker, som har mistet en del af kæben grundet ulykker eller kræftoperationer. Hvis protesen dækker over en defekt i ansigtet og bidrager med for eksempel et kunstigt øje eller næse, taler man om en epitese eller ansigtsprotese.