Vælg den rette afsked med den afdøde

Som pårørende til den afdøde er der mange ting, som man skal tage stilling til. Især hvis den afdøde ikke selv har givet udtryk for, hvilke sidste ønsker vedkommende havde. Et af de store ting som den nærmeste familie bør tage stilling til, er, om den afdøde skal begraves eller bisættes. Herunder kan du læse nærmere om, hvad forskellen på de to er.

Forskellen på en begravelse og en bisættelse

Begravelsen
Efter ceremonien i kirken bærer familien og de nærmeste pårørende kisten ud til et udvalgt gravsted på kirkegården. Samlingen ledsages af præsten, der afholdt ceremonien i kirken. Kisten nedsænkes i jorden af kistebærerne, hvorefter præsten kaster jord ned på kisten tre gange. Derefter siger præsten en fælles bøn, hvorefter begravelsen afsluttes. Tildækningen af gravstedet og pyntning af gravstedet er noget, som kirken sørger for.

Bisættelsen
En bisættelse er lidt anderledes end en begravelse, fordi ved en bisættelse kaster præsten jord på kisten inde i kirken eller kapellet. Efter dette ritual er det blevet tid til den afsluttende salme. Derefter bærer familien og de nærmeste pårørende kisten ud af kirken eller kapellet. Kisten sættes ud i en rustvogn, der holder udenfor kirken eller kapellet. For mange pårørende er dette stedet, hvor de siger deres sidste farvel til den afdøde ved at lægge en rose på kisten. Derefter kører rustvognen kisten til et krematorium, hvor den brændes. Urnen med afdødes aske udleveres ofte efter 8-14 dage. Denne urne kan enten blive begravet på kirkegården eller blive spredt ud over havet. Denne askespredning kræver dog en tilladelse.

Rådgivning

Hvis du stadig synes det virker uoverskueligt, så kan du få rådgivning over hele landet, uanset om du bor i Husum, Brønshøj, Gladsaxe, Herlev, Mørkhøj, København eller et helt andet sted. Hvis du har behov for rådgivning om begravelse eller bisættelse, så kan du kontakte en bedemand i dit lokalområde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *