Virker hypnose – og hvordan kan det hjælpe?
Det fantastiske ved vores moderne samfund er, at flere og flere mindre nicher ser dagens lys og møder almen accept. En af disse er hypnose, der blandt andet roses for at kunne kurere angst og rygetrang, men samtidig kaldes fup og fidus. For hvad skal man tro på, når man primært kender hypnoseformen for gimmicks, hvor folk forvandles til ”omvandrende kyllinger” med et fingerknips.
To former for hypnose
Lad os først se på den typiske form for hypnose, vi møder i hverdagen. Her støder vi ofte ind i hypnosen som en underholdningsform, hvilket f.eks. Jan Hellesøe er blevet utrolig kendt for. Jan Hellesøe er kendt for at kunne få folk til at gøre de mest mærkværdige ting på scene til stor begejstring for sit publikum. Det gik stærk for den unge mand, efter hans medvirken i Scenen er din helt tilbage i 2006, for selvom han ikke nåede langt i programmet, blev det spæde fundament langt for multikunsteneren, der både tryller, hypnotiserer og mestrer stand-up komikerformen.
Om man kan kalde Jan Hellesøe for en decideret hypnotisør, skal vi lade stå usagt. Nogle vil måske kalde ham psykologisk manipulator, men ikke desto mindre repræsenterer han den almene opfattelse af en hypnotisør.
Den anden og mere behjælpelige form for hypnose, er den hypnoterapeutiske metode, der løser psykologiske blokeringer. Denne form for hypnose handler grundlæggende om at skabe forandringsprocesser, hvorfor den også er beslægtet med NLP terapien. Her er hypnosen det redskab, der fører terapeuten ind til patienten, som så bliver mere bevidst om sig selv, sit tankemylder og sine reaktionsmønstre. Herpå kan patienten så arbejde med sig selv og sin egen forandring, hvilket kan virke positivt i forhold til at tackle angst og sorg eller stoppe med at ryge og spise usundt.
Men virker hypnosen?
Med disse mindre afklaringer melder der sig et spørgsmål: er hypnose den lovede mirakelkur?
Nej. For selvom hypnose kan afhjælpe mindre problemer hurtigt, skal der som regel arbejdes dybere med en patient for at finde årsagen til f.eks. panikanfald eller angst i offentligheden. Det er naturligvis også meget individuelt, hvor lang tid man skal have hypnose, før resultaterne kommer. Nogle vil derfor kunne kurere deres frygt for edderkopper med det samme, mens andre skal bruge længere tid.
Men hypnose kan hjælpe og kan give brugbare, varige resultater. Og det kan helt sikkert bruges som underholdning. Men overlad ikke din skæbne udelukkende til hypnosebehandling, før du har set, hvordan det påvirker dig.