Er du hæs? Sådan kommer du af med det

Har du døjet med hæshed i et stykke tid og er ved at være godt træt af det? Der kan være mange forskellige årsager til hæsheden, men generelt skyldes det forandringer på stemmebåndene, eller skade på nerver eller nervebaner, som forsyner stemmebåndene. Vi kommer her med nogle mulige årsager samt råd til hvordan du kommer af med det.

 

Hvorfor bliver man hæs?

Stemmebåndene, og kaldet stemmelæberne, er bygget op således at de består af to folder af muskelvæv og elastisk væv i den øverste del af luftrøret, som kaldes strubehovedet. Når der presses luft igennem de to folder, bliver de sat i svingninger og de producerer her lydbølger, som resulterer i stemmen.

Grunden til man bliver hæs, er en irritation eller skade på slimhinden, som påvirker stemmebåndenes evne til at svinge og producere lyd. Det resulterer i at stemmen bliver mere klangløs og derefter mere og mere hæs.

 

Hæshed pga. overbelastning

Akut hæshed kan skyldes overbelastning af stemmen. Her er det en god idé at skåne sin stemme så meget som muligt, så slimhinderne kan få mulighed for at hele igen. Du skal dog ikke stoppe helt med at bruge stemmen, medmindre du har ondt.

Lav stemmeøvelser, det ødelagte væv kan blive regenereret. Lad være med at hviske, det overanstrenger nemlig stemmen mere end det gavner.

Sørg for at drikke nok med vand, så du på den måde kan ”smøre” stemmen, da slimhinderne på stemmebåndene er afhængige af en stabil væskebalance for ikke at tørre ud.

Undgå alkohol, da det har den modsatte effekt. Det er vanddrivende, og man risikerer dermed at rykke væskebalancen. Den værste kombination er en aften med alkohol, høje samtaler og cigaretrøg, da det har en yderst udtørrende effekt på stemmelæberne, som resulterer i hæshed næste morgen.

 

Hæshed pga. halsbetændelse

Hvis man er hæs og har ondt i halsen samtidig, skyldes det en virus. Dette er den mest almindelige årsag til hæsheden og går oftest over af sig selv. Ved denne årsag, er det bedst at lade stemmebåndet hvile og dermed bruge den så lidt som muligt, indtil man er i bedring. Når det begynder at føles behageligere, kan man med fordel benytte rådene i forrige afsnit.

 

Hæshed pga. lavt stofskifte

Hos især midaldrende og ældre kvinder, kan hæsheden skyldes lavt stofskifte. Her er de typiske symptomer sløvhed, kuldeintolerance, muskelsmerter, øget søvnbehov, øgning i vægt, forstoppelse, svimmelhed, håraffald samt ru og hæs stemme.

 

Hæshed pga. kronisk bihulebetændelse

Bihulegenerne varer længere end tre måneder, og det kan føre til dryp af pus fra den bagerste del af næsen. Det skaber irritation af struberegionen, hvilket skaber hæsheden.

 

Langvarig hæshed

Hvis ikke hæsheden skyldes det forrige, og det har stået på over en uge, er det en god idé at søge en læge.

Her kan hæsheden forekomme pga. polypper på stemmebåndet, som også er kaldet ”sangerknuder”. Polypperne kan skyldes massiv tobaksrygning og kraftig overanstrengelse af stemmen. Den langvarige hæshed kan også skyldes cyster, kronisk hævelse eller slimhindeforandringer, der sidder i relation til stemmebåndet. I alle disse tilfælde kan hæsheden ofte blive fjernet ved hjælp af kirurgi.

Inden operationen, får du en grundig samtale med en læge om problemet, klarlægning af dit stemmebehov og øvrige helbredsforhold.

I nogle tilfælde er det dog ikke nødvendigt med en operation, hvis man kan leve med hæsheden. Træning i at bruge stemme-og vejrtrækningsmuskulatur kan bedre stemmefunktionen.