Alkoholbehandling og angst – sådan hænger de sammen

Angst og alkoholmisbrug. De to ting hænger tæt sammen, men mange er ikke klar over dette – selv dem der lider af begge. Mange der lider af alkoholmisbrug, lever nemlig med ubehandlet angst. Hvad der følger, er en gennemgang af angstens relation til alkoholmisbrug, hvordan et sådant misbrug kan se ud og en guide til forskellige former for alkoholbehandling, der hurtigt og effektivt kan give hjælp.

Angst og alkohol

Der er, som nævnt, en klar relation mellem angst og alkohol. Faktisk har undersøgelser vist, at op imod hver femte der er indlagt med et alkoholproblem, delvist selvmedicinerer mod angst. Ofte er denne angst uopdaget, så mange patienter er ikke opmærksomme på, at angst kan være medvirkende til deres alkoholproblemer.

Grunden til at angst og alkoholmisbrug er så tæt relateret, er egentlig ganske simpel. Alkohol har, på den korte bane, en meget effektiv, lindrende effekt på mange af angstens symptomer. Ofte kan et alkoholmisbrug starte med noget så simpelt og uskyldigt som, at man finder ud af, at et glas vin lindrer følelsen af angst. Dette er særligt tilfældet hvis man ikke ved, at man lider af angst.

Dette er dog meget farligt, for hvor alkoholen kan føles lindrende på kort sigt, forværrer den blot angsten på længere sigt. Derved risikerer man at ryge ind i en ond spiral, hvor det eneste der hjælper på angsten, er alkohol – det selvsamme stof der er med til at forværre angsten i første omgang. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, hvis man står med både angst og alkoholproblemer.

Alkoholmisbrug i mange varianter

Men hvad er alkoholmisbrug overhovedet. Hvornår har man et decideret misbrug, og hvornår ”drikker man bare lidt for meget”? Svaret er, at alkoholmisbrug ikke er én ting. Al skadelig indtagelse af alkohol over længere tid, kan potentielt ses som et misbrug. Som vi så i eksemplet med vinen fra før, starter det ofte ganske uskyldigt, og udvikler sig derfra.

Misbrug kommer altså i mange varianter, og mange kan godt lære at drikke forsvarligt igen. Det vigtige er, at man ikke lader det gå ubehandlet for længe. For det er over længere tid, at det kan udvikle sig til et værre misbrug, og i værste fald afhængighed. Det er derfor vigtigt at søge hjælp hvis man har et problem – jo tidligere desto bedre.

Behandling, mere end indlæggelse

Ligesom der er forskellige grader af alkoholmisbrug, er der også forskellige typer af alkoholbehandling. Første skridt er dog typisk at tale med andre om dit mulige problem. Åbenhed omkring det i forhold til familien kan hjælpe meget både hos en selv, og ens elskede. Man bør dog også søge hjælp hos professionelle, hvis der er tale om et misbrug.

Hjælp fra professionelle kan dog betyde mange ting. For nogle kan det ofte være nok at blive opmærksom på problemet, og lære hvordan man kan tackle alkoholen – særligt hvis dette kobles med angstbehandling. I forlængelse af dette kan man også modtage en ambulant alkoholbehandling. Ved en sådan behandling indlægges man ikke, og kan derfor fortsætte sin hverdag. Behandlingen består derimod af møder, der tilrettelægges ens hverdag bedst muligt.

Effektiv indlæggelse, der får en på fode igen

Har man brug for mere hjælp end dette, er der også andre måder der kan levere, uden at man behøver opgive ens hverdag fuldstændigt. Dette kan være særligt egnet for angstramte, da angsten nemt kan kobles med en følelse af forsømmelse af for eksempel familielivet.

Et eksempel på en sådan type alkoholbehandling, er 6-dagesmodellen. Her bliver man, som navnet antyder, behandlet i seks dage, og behøver altså blot at tage en uge ud af sin hverdag for at komme tilbage på poret. Efter de seks dage går man til opfølgningssamtaler. En effektiv måde at få sin hverdag op at stå igen.