Alt du skal vide om stress
Flere tusinde danskere bliver hvert år sygemeldt med stress, og langt flere går rundt med stresssymptomer, uden de er klar over, at det kan kræve behandling, at få det bedre. Stress er en sygdom, som rammer mange danskere, både unge som gamle. Der er mange forskellige symptomer, og selvom du har nogle af disse symptomer, betyder det ikke, at du lider af stress. Vil du blive klogere på sygdommen og finde ud af, om du måske lider af stress, så læs med her.
Hvad er stress?
Mange har tidligere troet, at stress er det samme som at have travlt — det er det ikke. Stress er derimod en sygdom, som oftest opstår, når et individ har overhørt advarselssignaler om at stoppe op, men som alligevel fortsætter. Stress opstår altid i en relation til noget andet, eksempelvis på arbejdsmarkedet, i forbindelse med et sygt familiemedlem eller i forbindelse med almindelige gøremål, som bliver for meget. Generelle symptomer på stress er blandt andet:
- Søvnløshed
- Uro i kroppen
- Svært ved at slappe af
- Følelse af at være udmattet, trist og træt
- Dårligere hukommelse og koncentration
Sådan behandles stress
Flere og flere mennesker får stress, og for at have en optimal hverdag, er det vigtigt, at både symptomer bliver behandlet, og at årsagerne til stressen findes, så behandlingen kan virke forebyggende. Behandling af stress kan ske på mange måder, men en professionel psykolog kan være en stor hjælp for mange stressramte. Psykologen kan nemlig være med til at finde årsager, samtidig med at symptomerne nedbringes. En psykolog kan altså hjælpe dig med at arbejde med årsagen frem for kun at symptombehandle. Det er generelt også en god idé at lære at lytte til, hvad kroppen siger, og derudover er det vigtigt at lære at sætte grænser og overholde dem, så du kan undgå flere symptomer.