Hvad kræver det at få kørekort?

At tage kørekort er ikke noget, man bare lige gør. Det er et kæmpe ansvar at køre bil og derfor er det også en omfattende proces at tage kørekort. Det kræver bl.a. mange timers undervisning, forskellige kurser og dokumenter og meget mere – og så er det naturligvis heller ikke gratis. Det er derfor vigtigt, at man gør sig en række overvejelser, inden man overhovedet tager kontakt til en køreskole. Man skal for det første have den fornødne tid og overskuddet til at kunne fokusere på undervisningen. Man skal også vurdere om det overhovedet er nødvendigt med et kørekort lige nu – og så skal man også være klar til at tage det ansvar, som følger med at føre en bil sikkert i trafikken.

Hvis du mener, at du er klar til at tage et kørekort, skal du have både teoretisk- og praktisk undervisning, bestå en række kurser og have en lægeerklæring – og så skal du også bestå både en teori- og en køreprøve. Du er kun berettiget til et kørekort, hvis du består begge disse prøver.

Helt konkret skal du gennemføre følgende for at få et kørekort:

Teoretisk undervisning: Du skal minimum igennem 29 lektioners teori á 45 minutter. De udføres ofte i blokke af 2-4 lektioner ad gangen i køreskolens teorilokale.

Undervisning på manøvrebane: Inden du skal ud på vejen, skal du have undervisning på manøvrebane, også kaldet ”kravlegården”. Der er her tale om minimum 4 lektioner, som ofte udføres i forlængelse af hinanden på én dag. Her er du alene i bilen og skal udføre de forskellige manøvrer, som kørelæreren giver dig over et højtaleranlæg, bl.a. bakke, parkere, skifte gear og lignende.

Praktisk undervisning: Du skal som minimum have 16 køretimer på vejen á 45 minutter. Disse køretimer skal foregå i by, på motorvej og i mørke og indeholde både standsning og parkering, højre- og venstresving, kørsel i kryds, kørsel i tæt trafik og kørsel i trafiksanerede områder, så du får prøvet det hele af i undervisningstiden. Køretimerne udføres ofte i blokke af 1-2 lektioner ad gangen. Vær opmærksom på, at der her kun er tale om et minimumskrav. Det er din kørelærer, der vurderer, om du har brug for flere lektioner inden for et givent område.

Undervisning på køreteknisk anlæg: Når du har været ude på vejen, skal du endnu engang tilbage på køreteknisk anlæg i minimum 4 lektioner, so ofte udføres i forlængelse af hinanden. Her skal du bl.a. på glatbane, så du lærer at håndtere bilen på glatte veje.

Bestået førstehjælpskursus på minimum 8 timer: Inden du overhovedet kan komme til teori- og køreprøve, skal du have bestået et førstehjælpskursus til kørekort på minimum 8 timer, hvor der er 4 timers undervisning i basal genoplivning og 4 timers undervisning i færdselsrelateret førstehjælp.

Gyldig lægeerklæring: Inden du kan komme til teori- og køreprøve, skal du også have fat i en gyldig lægeerklæring – og det får du ved at tage et smut forbi din praktiserende læge, hvor du skal igennem en række undersøgelser, hvor lægen skal sikre sig, at du er egnet til at kunne køre bil, bl.a. ift. dit syn.

Der er altså en del, du skal igennem for at få et kørekort, men det absolut vigtigste er, at du er klar til det – og har tiden og overskuddet til at kunne gennemføre al undervisning og andre kurser uden distraktioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *