Kommuner opretter sanse-rum på plejecentre

Sanse-rum med blandt andet bolde og musik vinder frem på plejecentre, fordi de har vist sig at have positiv effekt på demente. Ranplay.dk har et stort udvalg af forskelligt Snoezle-legetøj, der er et hollandsk fænomen til stimulering af sanserne.

Snoezelen er en sammentrækning af ”snuffelen” og ”dozelen”, der er hollandske ord, der betyder henholdsvis at ”snuse” og at ”døse”. Begrebet opstod i Holland i 70’erne og dækker over særlige sanserum, der blandt andet findes i institutioner til terapeutiske og pædagogiske formål, som eksempelvis at give afslapning, ro og sanseintegration.

En undersøgelse viser nu, at flere kommuner er begyndt at lave sanse-rum med blandt andet bolde og musik på plejecentre, fordi det giver ro og mere livskvalitet til blandt andet demente. Det skriver DR, der blandt andet giver et eksempel fra HC-bofællesskabet i Herning, der på fjerede år har et snoezelrum, hvor demente kan ligge i kar med platbolde og lytte til musik, der giver dem ro på eller måske se en rolig film imens.

Et sanserum kan blandt bestå af et rum med lys-sanse-æg, lys-sanse-kugler, lysstjerner og terninger med skiftende farver og lysstyrker, lystønder, som også skifter farver, terapi-bassiner i forskellige farver med bassin-kugler og terapi-kugler i valgfrie farver.

Det, man håber på, at brugerne får ud af sanserum er en form for rolig stimulering af sanserne og bearbejdning af sanseindtryk. Du kan læse meget mere om, hvad snoezelen er på ranplay.dk.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *