Sundhed starter i munden – Få implantat hvis uheldet er ude

Næsten halvdelen af den danske befolkning rammes af paradentose, især personer over 40 år. For eksempel rammes 1 ud ad 5 implantater af paradentose. Lidelsen starter som en betændelse med blødning fra tandkødet og fordybede tandkødslommer. Stoppes betændelsen ikke, beder den sig til den knogle, tænderne er fasthjort til. Det kan efterfølgende være nødvendigt at fjerne den ødelagte tand og indsætte et nyt implantater. Et implantats pris afhænger helt af hvilken tandlæge man vælger.

 

Betændelsestilstande påvirker hele kroppen

Mens de fleste ved, at jævnlige besøg hos tandlægen er afgørende for at holde tænderne hvide og fri for huller, er langt færre klar over, at sunde tænder også er vigtige for bl.a. at undgå forværring af kroniske livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Op mod halvdelen af danskerne, kender ikke til den direkte sammenhæng mellem sunde tænder og et godt helbred. Betændelse i tænder og mund kan påvirke resten af kroppen og menes at kunne forværre betændelsessygdomme andre steder i kroppen. Betændelse i munden udgør en særlig risiko for mennesker, der har endsat modtandskraft. Almindelige baktierier i mundhulen kan blive farlige for mennesker med parodontitis, fordi baktierene føres med blodet rundt i kroppen.

Paradentose er en tandsygdom, og kan defineres som en betændelsestilstand i tændernes omgivende støttetæv. Støttevævet omfatter tandkødet, fibrene omkring tandrødderne samt den omgivende kæbeknogle. Betændelsestilstanden medfører, at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forvinder. En fremskreden paradentose medfører, at tænderne løsnes, og kan flytte sig i tandrækken. Sygdommen opstår ved, at bakterier, over en længere periode, får lov at samle sig langs tandkødsranden, og giver anledning til en betændelsestilstand

 

Kroppens modsvar til betændelsestilstanden

Hvis man ikke holder en ordentlig mundhygeine, kan man risikere en konstant betændelsestilstand, som påvirker resten af kroppen. Et sundt immunforsvar reagerer ved at sende hvide blodlegemer ud for at beskytte kroppen og nedkæmpe årsagen. Det giver symptomer som rødme, varme, hævelse og smerter. Et belastet immunforsvar kan overreagere og skade egne celler. Dette sker ved autoimmune lidelser, som f.eks. psoriasis, leddegigt og ulcerøst colitis. Undlader man at reagere kan det resultere i, at en kronisk inflammationstilstand opstår. Det mærkes f.eks. som hovedpine, træthed, ømme og hævede led og muskler, gentagende betændelsestilstande, blussende hud, eksem og psoriasis.

Den usunde og skadelige inflammation er en betændelsesreaktion, der ikke skyldes udefrakommende bakterier eller mikroorganismer, men har indre årsager. En sådan inflammation kan nedbringes ved hjælpe af antiinflammatorisk kost. En kost der er ”nedblussende” og som slukker den indre inflammatoriske brand. Endelig spiller vores livsstil, fordøjelse, stress, søvn og motion en stor rolle mht. at holde vores inflammatoriske grad i kroppen nede.

 

Kosmetisk krævende behandling

Hvis uheldet er ude, og man er tvunget til at få fjernet sin tand, så er der heldigvis gode muligheder hos diverse tandlæger. En eller flere mistede tænder kan erstattes ved hjælp af implantater. Et tandimplantat er en kunstig tandrod og er det tætteste, man kan komme på en naturlig tand. I nogle situationer kan kæbeknoglen være svækket, blandt andet ved svær paradentose, og det kan derfor være nødvendigt at opbygge knoglen igen, inden implantatet isættes.

https://www.godtsmil.dk/behandlinger/implantater er særligt stolte af deres egne danske laboratorier. Her bliver der nemlig fremstillet alle former for tandimplantater i meget høj kvalitet, og de har altid fokus på at opnå flotte æstetiske løsninger til vores patienter. Ved at benytte sig af GodtSmil vil man få det mest harmoniske og naturlige slutresultat. God kvalitet og et billig implantat kan sagtens hænge sammen, det handler bare om at finde den rigtige tandklinik. Selvom det godt kan give lidt lommesmerter, så er det vigtigt at man prioriterer sin sundhed nu, da man ikke prioriterede den før.